[Nyhedsoverblik]
[Aktuelt]
[Arrangementer]
[Om foreningen]
[Oplysningsmateriale]
[Magasinet Danmark-Kina]
[Internationalt om Kina]
[Rejser]
[Anmeldelser og bøger]
[Tidsskrifter]
[Infoshop]
[Galleri]
[Links]
[Dansk-kinesisk samarbejde]
[Vink og vejledning]
[English summary]
fb
LOGO VDK kopi

Hvordan spiser man med pinde?

"Spisepinde bruges til at løfte maden til munden med", hedder det i en gammel bog fra det Vestlige Han-dynastis periode (206 f.-8 e.v.t). Så kineserne har altså brugt spisepinde i mindst 2000 år. Japanerne og koreanerne spiser også med pinde.

Med et par spisepinde kan man behændigt klare alt, lige fra store stykker kød eller fisk over afskallede jordnødder til enkelte riskorn og lange, glatte ting som eksempel nudler – forudsat, at man er vant til at bruge

 

pinde-2

Den første pind anbringes,
så den ligger fast og ubevægelig.

 

pinde
Den anden pind holdes af tommel-, pege- og
langfinger og kan bevæges.

 

Deres rigtige anvendelse

Spisepinde holdes normalt i højre hånd (hvis man da ikke er venstrehåndet), og man placerer dem mellem tommelfingeren og de andre fingre. Tommelfingeren, pegefingeren, langfingeren og ringfingeren skal deles om arbejdet på en samordnet måde.

 

Den øverste pind holdes ind mod tommelfingeren af pegefingeren og langfingeren, og den nederste pind hviler på indersiden af ringfingeren yderled, som holder den ubevægelig. Gribeeffekten opnås ved at bevæge den øverste pind, der holdes af tommelfingeren og de næste to fingre, op og ned i forhold til den nederste, ubevægelige pind.

 

En meget almindelig fejl, som udlændinge, der skal lære at spise med pinde, begår, er at de prøver at bevæge både den øverste og den nederste pind samtidig. Kun den ene skal bevæges.

 

De kinesiske spisepinde kan være af forskellig størrelse og kan være lavet af forskellige materialer, f.eks. træ, bambus, ben, elfenben eller plastic. Spisepinde, der er lavet af bambus med de karakteristiske hårde, bøjelige og fine fibre, bliver ikke skæve eller krogede efter at være dyppet i varmt eller koldt vand, og det er nemt at vaske fedt- og andre madpletter af dem

.

Fremstilling af spisepinde kan også være et kunsthåndværk. Man kan få meget fint udførte pinde af træ eller bambus, som er overtrukket med sort eller cinnoberrød lak, og som både er smukke og holdbare. Nogle spisepinde har påmalede eller udskårne figurer eller landskaber med bjerge, vandløb, blomster og fugle. For andre pindes vedkommende kan den øverste del være af metal, eller det kan være spidsen, der er det. Spisepinde udskåret i elfenben, som man engang brugte ved kejserhoffet, er nu værdifulde antikviteter.

 

Noget særligt er de spisepinde, der fremstilles i Hangzhou. Hvis man spreder et bundt bestående af ti par pinde ud, ser man en afbildning af hele området ved Vestsøen. På hver enkelt pind er afbildet et af de velkendte steder ved søen.